maanantai 31. joulukuuta 2012

Dag 1 - 1. päivä

Första dagen utan kött. Istället blev det en super god tomatsoppa från vegetariskt.com!

Ingredienser

1 kg tomater
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 msk olivolja
1,5 msk vetemjöl
8 dl grönsaksbuljong
1 krm paprikapulver
3 msk färsk basilika
1 msk färsk timjan (eller drygt 1 msk torkad)
0,5 tsk svartpeppar
2 msk tomatpuré
3-4 msk vispgrädde
1-2 tsk salt
(sherry, madeira eller en gnutta strösocker)
(8-10 droppar tabasco)
Portioner: 4
Tillagningstid: 30 minuter

Tillagning

1. Doppa tomaterna i kokande vatten och dra av skalet. Dela dem i klyftor.
2. Fräs vitlök, lök och tomatklyftor i olivolja.
3. Strö över mjölet och blanda runt ordentligt. 
4. Tillsätt buljongen, kryddorna och eventuellt tomatpuré för färgens skull.
5. Låt blandningen koka i 15-20 minuter. 
6. Dra kastrullen från plattan och smaka av med grädde, salt och ev lite sherry, madeira, strösocker och/eller tabasco.
Denna soppa är fantastiskt god och kan med fördel lagas dagen innan då smakerna kommer fram mer när den fått stå ett tag. Gör gärna storkok och frys in. Bara att värma och njuta!

Jag håller mig sällan till recept, inte ens första gången jag lagar maten. Så blev det även den här gången eftersom vi inte hade paprikakrydda, timjam eller basilika hemma (hur tusan har man inte det..?). Så istället la jag i 1 krm röd curry, 1 msk pizzakrydda (innehöll oregano, basilika och mejram) och 2 hela buljongtärningar i 8 dl vatten. Soppan blev super god, rekommenderas! För att få det hela lite mer proteinrikt la jag dessutom i lite majs och kidneybönor.

Jag planerar att gå stegvis över till vegetarisk kost: först lämnar jag bort det röda köttet, därefter kyckling och till sist möjligen fisk och skaldjur. Fem dagar av sju kommer jag att äta vegetarisk mat nu till att börja med för att vara säker på att min kropp inte får en total chock, men redan nu lämnar jag bort rött kött.

Första dagen utan rött kött avklarad, utan möda och besvär. 


Ensimmäinen päivä lihatta. Sen sijaan teimme ihanan tomaattikeiton, resepti löytyy ruotsiksi osoitteesta vegetariskt.com

Ainekset

1 kg tomaattia
2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl vehnäjauhoa
8 dl vihanneslientä
1 mm paprikajauhetta
3 rkl tuoretta basilikaa
1 rkl tuoretta timjamia (tai n. 1 rkl kuivattua)
0,5 tl mustapippuria
2 rkl tomaattipyreetä
3-4 rkl vispikermaa
1-2 tl suolaa
(sherryä, madeiraa tai hyppysellinen sokeria)
(8-10 tippaa tabascoa)
annokset: 4
valmistusaika: 30 minuuttia

Valmistus

1. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen, vedä kuoret pois ja paloittele tomaatit.
2. Paista valkosipuli, sipuli ja tomaatit hetken oliiviöljyssä.
3. Sirottele jauho sekaan ja sekoita hyvin. 
4. Lisää lihaliemi, mausteet sekä mahdollisesti värin vuoksi tomaattipyree.
5. Anna seoksen kiehua 15-20 minuuttia. 
6. Vedä kattilla pois liedeltä ja mausta kermalla ja suolalla. Lisää mahdollinen sherry, madeira, sokeri ja/tai tabasco.
Keitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä, keitä mielellään runsaasti ja pakasta.


Noudatan harvoin reseptiä, en edes ensimmäisellä kerralla. Improvisoin tälläkin kerralla koska meillä ei ollut paprikajauhetta, timjamia tai basilikaa kotona (miten hitossa sitä ei löydy kotoa..?). Sen sijaan maustin punaisella curryllä (1 mm), pizzamausteella (1 rkl, sisälsi oreganoa, basilikaa ja mejramia) ja laitoin 8 dl vettä 2 kokonaista kasvisliemikuutiota. Keitto oli niin hyvää, suosittelen! Tehdäkseni siitä vähän proteiinipitoisemman laitoin kulhooni vähän maissia (säilyke) sekä kidneypapuja.

Olen suunnitellut, että siirryn hitaasti kasvisvalioon: jätän pois ensin punaisen lihan, sitten valkoisen ja lopuksi mahdollisesti kalan ja äyriäiset. Aloitan syömällä kasvisruokaa viisi päivää seitsemästä ollakseni varma että kehoni ei saa täyttä shokkia, mutta nyt jo jätän pois punaisen lihan.

Ensimmäisestä päivästä ilman punaista lihaa selviydytty ongelmitta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti