keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Arjen pelastajat

Arjen keskellä on minun ainakin helppo väsyä ruoan tekoon, enkä välitä käydä kaupassa ruuhka-aikaan. Käyn mieluiten illalla tai keskipäivällä kaupassa jotta jonottamiseen ei menisi paljon aikaa. Jotta minun ei tarvitsisi käydä kaupassa joka päivä tai edes joka toinen päivä, olen oppinut pari hyvää kikkaa millä pärjään arkisin kun laiskottaa.

Keittiökaapista löytyy meillä seuraavat:



1. Tonnikala, pastaruokien ja salaattien ritari. Hyvää myös leivän päällä vaikka majoneesin tai aiolin kanssa. Vaikka olen kasvissyöjä niin syön kalaa, mutta hyvin säästeliäästi. Kerta tai kaksi kuukaudessa poimin kuitenki purkillisen tonnikalaa kaapista.

2. Tomaattisose, -murska tai sen kaltainen. Pastakastikkeeksi ja pataan - siihen on moneen vääntöön. Eri mausteilla ne ruoat luodaan.


3. Pavut, kuninkaalliset pavut. Kidneypapuja, kikherneitä, mustia ja valkoisia papuja, linssejä... Vaihtelua ainakin riittää. Näistä on moneen lähtöön: joko pastakastikkeeseen, salaattiin tai miksi et tekisi chili sin carnea purkillisen tomaattimurskan ja chilin kera?

4. Soijarouhe tai muu kuivasoija. Wokkiin soijasuikaleita ja soijarouheesta taittuu helposti maukas makaronilaatikko. Suosittelen tähän käyttöön Soyappétitin tuotteita jotka ovat kotimaisia vaikka suurin osa soijasta viljellään Kanadassa ja ne ovat myös geenimuuntelemattomia (ainakin tuotepaketin ja kotisivun mukaan).



5. Kananmunat, joka pullistelijan proteiinilähde. Jos kaipaat vaihtelua kananmunien syöntiin, checkaa seuraava juttu shape.com:ista: "20 quick and easy ways to cook eggs"!


6. Porkkana ja ruhtinaallinen sipuli. Sipuli on joka aterian kaveri kun sitä ensin pyörittelee pannussa hetken. Ruokakauppojen suurien valikoimien ansiosta joka ateriaan löytyy juuri sopiva sipuli maustamaan ruokaa. Mutta miksi porkkana? Porkkanaa voi syödä raakana välipalaksi, raastaa salaattiin, pilkkoa wokkiin, pastakastikkeeseen, makaroonilaatikkoon.. Ja kuka nyt ei porkkanapihveistä ja -kakusta tykkäisi?


7. Pakastevihannekset, jääkuningattaren lellikit. Jos kauppaan ei jaksa raahautua vihannesmetsästykseen ovat viime kuussa ostetut pakastevihannekset oiva ratkaisu. Jossain vaiheessa näitäkin on ostettava, mutta hyvän säilyvyydensä ansiosta niitä voi ostaa roppakaupalla - kerran kun sitä onkin kauppaan menty. Omia suosikkeja ovat pinaatti ja vihreät pavut! Ovat kuulemma yhtä hyviä kuin tuoreet vihannekset, ainakin Findusin mukaan. Epäilin että tämä oli vain mainoskikka ensin, mutta jutun lopusta löytyy muita tutkimuksia joita googlettamalla ne löytyvät.

(Pakastemansikat ovat muuten tosi hyviä keskellä talvea. Evira suosittelee toki ulkomaalaisten marjojen keittämisen ennen käyttöä, joten suosi kotimaista. Ne ovatkin parempia.)

Tähän loppuun on minun sanottava että oma henkilökohtainen pelastajani on tomaatti pohjainen kastike, johon lisään ylläolevia aineksia maun mukaan. Lisukkeeksi kelpaa mieluiten keitetyt vihannekset, mutta tummakin pasta käy kun olen liian laiska kuoriakseni porkkanat. 

Maukasta arkipäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti