Tämä hedelmä ei ole vain herkullinen, vaan myös erittäin terveellinen ja omasta mielestäni äärimmäisen aliarvioitu hedelmä meidän yhteiskunnassa. Itse syön 1 - 2 avokado päivittäin. Avokadoa viljellään pääosin Keski- ja Etelä-Amerikassa mutta joitakin lajeja löytyy Etiopista ja Kiinasta asti. Lajeja löytyy englanninkielisen Wikipedian mukaan 11, joista yhden lajin nimike on Bacon. Ruokakaupassa olen huomannut että suosituin tuontilajike on Hass, ainakin täällä Tammisaareessa.
Etkö ole syönyt avokadoa ennen? Vai haluatko uusia ideoita, miten syödä sitä? Tässäpä pari ideaa!
- Sellaisenaan. Halkaise, lusikka käteen ja eikun syömään. Ripaus sitruunapippuria päälle virkistämään makua.
- Lisää avokado smoothien sekaan - varsinkin jos et pidä sen mausta! Voimakkaammat maut kuten appelsiini, mansikka, mustikka jne peittävät yhden avokadon mauan täysin.
- Leivän päällä makkaran tai juuston sijaan. Niin hyvää. Ripaus sitruunapippuria päälle jos haluaa.
- Täytetyt avokadot ovat hyvä alkupala myös juhlallisimpiin tilaisuuksiin (tosin ne voivat olla vähän sotkuisia syötäväksi). Halkaise avokadot ja poimi pois siemen, täytä jäljelle jäävä kuoppa. Täytteeksi sopii esim. mäti-sipuli-smetana-sekoitus, skagenröra tai muu vastaava kala- ja/tai äyriäissekoitus.
- Salaatissa varsinkin fetajuuston, katkaravun tai kanan kanssa.
- Guacamole tietysti. Resepti löytyy esimerkiksi Hesarin sivuilta.
- Avokadonigiri sushit ovat superhyviä, niitä saa mm. Hanko Sushista. Lisäämällä seesaminsiemeniä sushipalan päälle saat siitä vielä maittavamman.
- Kylmä avokadokeittokin on hyvää, uusimmista Kauneus & Terveys numerosta löytyy hyvä resepti tähän. Sitä en löytänyt netistä, mutta tämäkin resepti kookosmaitoineen kuulostaa hyvältä.
Pari vinkkiä vielä avokadon käytössä. Ensinnäkin älä anna kissasi, koirasi, lehmäsi, hevosesi, rottiesi, kanisi, kalasi tai lintusi syödä mitään avokadopuun osaa mukaanlukien sen lehdet ja hedelmän siementä! Älä myöskään kuumenna avokadoa, sillä sen pehmeä koostumus ja maku pilaantuu. Sen lisääminen kuumaan ruokaan ei ole suositeltavaa, joten anna ruoan viilentyä tai tarjoile se lisukkeena. Hedelmäliha tummenee nopeasti, tämän estät sivelemällä pinnan sitruunan tai limetin mehulla.
Hyvän avokadon löytäminen ruokakaupassa voi olla haastavaa - jos ostat syöntikunnossa olevan avokadon, etsi hedelmää, joka on tasaisesti pehmeä. Pienet pehmeämmät kohdat ovat useimmiten merkki siitä, että hedelmä on saanut tällin tai paleltunut ja voi olla paikallisesti syömäkelvoton tummien kohtien vuoksi. Jos kaupasta löytyy ainoastaan kivikovia avokadoja niin tässäpä niksi siihen: osta lisäksi pari päärynää tai paremman puutteessa omenaa. Laita samaan muovipussiin ja vaikka kaappiin päiväksi. Tarkista päivän jälkeen miten paljon hedelmät ovat kypsyneet. Yksi päivä riittää useimmiten.
Jos haluat viljellä oman avokadopuun, täältä löytyy ohje sen tekemisessä (jos aiot kasvattaa puun niin älä annan lemmikkieläintesi syödä sitä!). Muistan että isäni ja isoäitini jopa kasvattivat avokadopuun noin 8 vuotta sitten. Siemen piti saada itämään laittamalla se puoliksi veteen muutaman hammastikun avulla, joka näytti äärettömän hauskalta.
Puu kasvoi kuin kasvoi melkein kolme metriseksi, mutta kuoli kun mullat vaihdettiin. Hedelmää se ei koskaan kantanut mutta pidin kovasti siitä kuitenkin, olihan se vähän erikoisempi ruukkukasvi.
Tulipa tästä pitkä postaus, vaikka tämmöinen superhedelmä kyllä pidemmän postauksen arvoinen! Jos haluat lukea enemmän avokadon terveysvaikutuksista, tässäpä pari hyvää linkkiä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti